
علی اکبر مرادی هنرمند عرصه موسیقی کرمانشاه جایزه ماملە 2025 را از آن خود کرد
به گزارش پیلانو، علی اکبر مرادی هنرمند عرصه موسیقی کرمانشاه و از چهره های برجسته فرهنگی ایران جایزه هنرمند سال را از جانب مرکز «مامله» به خود اختصاص داد.
به گزارش پیلانو به نقل از خبرگزاری ایرنا؛ مرکز ماملە در بیانیەای رسمی اعلام کردە است: “در ادامە فعالیت سالانە مرکز ماملە برای انتخاب هنرمند سال، تصمیم بر آن شد کە جایزە سالانە ماملە برای سال ۲۰۲۵ بە استاد علی اکبر مرادی اهداء شود”.
مراسم اهدای جایزە ماملە کە ۱۶ سال است توسط این مرکز برگزار می شود، هر سال بە یک هنرمند یا گروه موسیقی کُردی کە در زمینە هنر و موسیقی کُردی برجستە باشند، اهدا می شود.
مراسم اهدای رسمی این جایزه مقرر است اسفندماه سال جاری در شهر مرزی مریوان از توابع استان کردستان برگزار شد.
طی سالهای گذشتە این جایزە بە هنرمندان و گروههای موسیقی کُوردی از جملە مظهر خالقی، عباس کمندی، قاله مره و چند هنرمند دیگر اهدا شده است.
شایان ذکر است کە علی اکبر مرادی سال گذشتە در سلیمانیە عراق بە پاس تلاش و خدماتش در زمینە هنر و موسیقی کُردی جایزە زرین «بلە» را دریافت کرد.
علی اکبر مرادی طی گفتگوی تلفنی خبرنگار ایرنا در مورد چگونگی انتخابش بعنوان هنرمند سال از جانب مرکز مامله توضیح داد که خانواده مرحوم استاد «محمد ماملی» از ۱۶ سال پیش هر سال در روز سوم بهمن ماه بمناسبت سالگرد درگذشتش مراسمی با عنوان جایزه مامله برگزار می کنند که سالهای گذشته این جایزه به بزرگان ادب و هنر کُرد تعلق گرفت.
این موسیقی دان کُرد اهل دالاهو کرمانشاه در ادامه اضافه کرد: از جانب خانواده مرحوم استاد مامله تماس گرفتند که سال جاری این جایزه را به بنده اهدا کنند که ابتدا امتناع کردم و عرض کردم که کسانی دیگری هستند که سنشان از من بیشتر است و از اساتید پیشکسوت دیگر اهدا کنند.
به گفته علی اکبر مرادی مقرر است این مراسم نیمه اسفند ماه آینده در شهر مریوان استان کردستان برگزار گردد.
وی از خانواده مرحوم استاد محمد ماملی به خاطر این انتخاب و توجه به بزرگان عرصه فرهنگ و هنر کُردی تقدیر نمود.
علی اکبر مرادی در سال۱۳۳۶ در شهرستان دالاهو تابع کرمانشاه متولد شد و از سن ۶ سالگی با راهنمائی پدر و پدربزرگش بە نواختن تنبور پرداخت.
مرادی بە عنوان حافظ و امانت دار مقام های تنبور شناخته می شود. او تابحال ده ها کنسرت گروهی در کشورهای مختلف جهان برگزار کردە و بە صورت انفرادی هم چندین اثر منتشر کردە است؛ همینطور در زمینە آموزش و پژوهش هم نقش مؤثری داشتە و چندین اثر بە زبان انگلیسی در خارج از کشور بە چاپ رساندە است.
مرادی تمام درآمد آلبوم های مقام های تنبور و پاداش بازنشستگی خویش را کە از وزارت آموزش و پرورش دریافت کرد، بە همراه تمام مبلغ فروش زمینهای ارث پدری صرف ساخت “خانە تنبور” در روستای “بان زلان” کرمانشاه کردە است.
درباره محمد ماملی
«محمد ماملی» سال ۱۳۰۴ خورشیدی در محلهٔ «خری» شهر مهاباد به دنیا آمد. او که خوش صدایی را از پدر به ارث برده بود با جاذبه صدای گرمش اشعار شاعران نامدار کورد همچون ماموستایان وفایی، هژار، هیمن، گوران، هاشم نانوازاده و سلیمان امیر عشایری را شمایلی دیگر بخشید.
ماملی در سال ۱۳۱۷خورشیدی و در سن نوجوانی زمانیکه تنها ۱۳ سال سن داشت، اولین آهنگ خویش را اجرا کرد و تا سال ۱۳۷۱ با ۵۴ سال سابقه هنری بیشتر از ۳۰۰ ترانه اجرا کرد. وی در سال ۱۳۴۲ سفری به قلادزی و سلیمانیه در کردستان عراق کرد و چند ترانه را هم در آنجا ضبط کرد.
از هنرمند ماملی در مجموع ۲ هزار آواز همچون میراثی گرانبها بر جای مانده است اما در کتابی که با عنوان «بازی بیریان: ژیان و گورانی یه کانی موحه ممه د ماملی» (جلد اول، محمد حسن احمد، بغداد، چاپخانهٔ الحوادث، ۱۹۸۳) در مورد استاد به چاپ رسیده است، تعداد ترانه های اجرا شده توسط این هنرمند بیشتر از ۷۰۰ ترانه نوشته شده است.
سال ۱۳۷۶ محمد ماملی به بیماری فراموشی (آلزایمر) مبتلا شد و در سال ۱۳۷۷ درگذشت؛ وی در مقبره الشعرای مهاباد با حضور جمعیت زیادی در کنار آرامگاه استاد محمد قاضی مترجم نامدار به خاک سپرده شد.
منبع: pilano.ir